ACERVO FAO

Publicações da FAO
(Food and Agriculture Organization of the United Nations / Organização das Nações Unidas para Alimentação e Agricultura)
relacionadas às questões de segurança alimentar e ao combate à fome.

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FAO Trabalhando pelo Fome Zero, Livro de Atividades

Trabalhando pela Fome Zero

Você sabia que existem mais de 815 milhões de pessoas no mundo que dormem com fome, enquanto 1,9 bilhão de pessoas estão acima do peso?

O mundo estabeleceu um desafio para alcançar o Fome Zero e uma melhor nutrição até 2030. Mas os governos não podem fazer isso sozinhos – todos nós temos um papel a desempenhar.

Venha comigo na jornada Fome Zero para descobrir o que cada um de nós – governos, produtores rurais, empresas e o público em geral – precisam fazer para alcançar esse objetivo. Saiba como você pode se tornar parte da Geração Fome Zero!

Panorama da Segurança Alimentar e Nutricional
na América Latina e Caribe em 2021

Relatório elaborado pela FAO, FIDA, OPS/OMS, WFP e UNICEF

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SOFA 2021 | Making agrifood systems more resilient to shocks:
Lessons from the COVID-19 pandemic

FAO’s The State of Food and Agriculture (SOFA) 2021 report exposes the fragility
of our agrifood systems and offers solutions on how to deal with sudden shocks

Countries need to make their agrifood systems more resilient to sudden shocks of the kind witnessed during the COVID-19 pandemic, which has emerged as a major driver of the latest rise in global hunger estimates. According to a new report published today by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), without proper preparation unpredictable shocks will continue to undermine agrifood systems.
This year’s The State of Food and Agriculture (SOFA) report by FAO is entitled “Making agrifood systems more resilient to shocks and stresses.” It provides an assessment of the ability of national agrifood systems to respond to or recover readily from shocks and stressors. It also offers guidance to governments on how they can improve resilience.
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SOFI 2021 | UN report: Pandemic year marked by spike in world hunger

Africa posting biggest jump. World at critical juncture, must act now for 2030 turnaround

There was a dramatic worsening of world hunger in 2020, the United Nations said today – much of it likely related to the fallout of COVID-19. While the pandemic’s impact has yet to be fully mapped*, a multi-agency report estimates that around a tenth of the global population – up to 811 million people – were undernourished last year. The number suggests it will take a tremendous effort for the world to honour its pledge to end hunger by 2030.
This year’s edition of The State of Food Security and Nutrition in the World is the first global assessment of its kind in the pandemic era. The report is jointly published by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), the International Fund for Agricultural Development (IFAD), the United Nations Children’s Fund (UNICEF), the UN World Food Programme (WFP) and the World Health Organization (WHO).
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Superação da Fome e da Pobreza Rural
Iniciativas Brasileiras

A erradicação da fome e a diminuição da pobreza e das desigualdades sociais têm rendido ao Brasil amplo reconhecimento internacional. Essas conquistas têm suscitado grande interesse pelas bem-sucedidas políticas públicas brasileiras de segurança alimentar e nutricional, dentre as quais se destacam o Programa Fome Zero, o Programa Bolsa Família e o Programa Nacional de Fortalecimento da Agricultura Familiar (Pronaf). O interesse de muitos países, frequentemente, se traduz em demandas concretas para conhecer detalhes a respeito da elaboração e da operacionalização dos programas e das políticas brasileiras de inclusão social. A cooperação Sul-Sul trilateral desempenha, nesse contexto, função primordial, ao promover o intercâmbio horizontal, entre países em desenvolvimento, de boas práticas na área da segurança alimentar e nutricional. Bom exemplo disso é o “Programa Brasil-FAO para Promoção da Segurança Alimentar e Nutricional e Redução da Pobreza em Benefício de Países em Desenvolvimento ”, que tem permitido o compartilhamento das experiências brasileiras na América Latina, no Caribe e na África. Os projetos desenvolvidos no âmbito do referido programa colaboram com a segurança alimentar e nutricional da população mais vulnerável dessas regiões, bem como com a integração de políticas direcionadas à redução da pobreza extrema.

Food systems in Latin America and the Caribbean
Challenges in a post-pandemic world

For the International Centre for Sustainable Development (CIDES) and the City of Knowledge Foundation (FCDS), the alliance with the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) constitutes a space to strengthen sustainable nutrition culture and raise regional awareness about the importance of its integration into the public and territorial policies of Latin American and Caribbean countries. In the case of Panama – the work base of CIDES/FCDS and the FAO Subregional Office for Mesoamerica –, cooperation between our institutions has been decisive in the organization and development of the National Conferences on Sustainable Development (ENADES), as well as in the processes of formulation and implementation of public policies on food and nutritional security.
The Letter of Agreement for the provision of services to examine trends in Agriculture and Food Systems in Latin America and the Caribbean towards 2030 stems from this spirit of cooperation. It establishes the framework for the publication of this book.
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